Utrecht in de vroegte

Het idee voor fotoproject Utrecht in de vroegte ontstond doordat ik een paar reportages had gemaakt waarbij ik toevallig heel vroeg in de ochtend moest fotograferen. Zo ben ik meegevaren op een mosselkotter, logeerde ik in een klooster en fotografeerde ik in alle vroegte de werkzaamheden aan het spoor en op een visafslag.

Door deze reportages werd ik nieuwsgierig naar hoe ‘Utrecht’ nou eigenlijk de dag begint. Het leek me boeiend om een zo breed mogelijk beeld te geven van hoe de vroege ochtend er uitziet bij verschillende Utrechters en op allerlei plekken in de stad. Het leven van alledag, maar ook op speciale momenten, feestdagen of inspelend op de actualiteit.

Zodoende heb ik in 2015, een jaar lang, iedere week in de ochtend bij iemand of ergens in Utrecht gefotografeerd om de start van de dag vast te leggen. Het beeldverhaal dat zo ontstond, werd de eerstvolgende donderdag op utrechtindevroegte.nl geplaatst.

Met ontzettend veel plezier heb ik aan dit project gewerkt. Zoals verwacht verloopt de ochtend overal en bij iedereen anders. Ik mocht getuige zijn van mooie, rustige, drukke, bijzondere, verrassende, verdrietige en vertederende momenten en situaties. Maar vooral zag ik de schoonheid van het alledaagse en dat is wat ik wilde vastleggen.

Ik ben iedereen die ik mocht fotograferen zeer dankbaar voor alle vriendelijkheid en gastvrijheid, maar vooral ook voor het vertrouwen in mij!

Het project Utrecht in de vroegte is afgerond met een gelijknamig boek en 4 exposities.

Het fotoboek is intussen uitverkocht!