Graffiti, mooi geweest

opdrachtgever: Gemeente Utrecht, Stadswerken.

oktober 2008

i.s.m. Wies Kalsbeek, www.uitdeverf.nl

 

persbericht, 21-10-2008

In Overvecht-Noord en Hoograven startte de gemeente deze maand een intensieve actie graffitibestrijding. Deze maanden wordt met bewoners, winkeliers en pandeigenaren gekeken hoe de wijk ook na een half jaar graffitivrij blijft. Daarnaast zoekt de gemeente ook naar een gedoogplek in de wijk. Woensdag 22 oktober geeft wethouder Giesberts het startsein voor de actie door samen met een graffitikunstenaar, de slogan van de actie op een bord te spuiten. Een tijdelijk bord, dat wel. Want graffiti, dat is mooi geweest.

Een half jaar lang laat de gemeente graffiti op particuliere panden verwijderen in delen van Overvecht-Noord en Hoograven. De gereinigde plekken worden behandeld met een graffitiwerende coating, om herhaling te voorkomen. Na afloop van de actie kunnen pandeigenaren een schoonmaakcontract afsluiten. Hierdoor blijven deze gebouwen ook na de actie graffitivrij. De toezichthouders en BOA’s van de gemeente houden tijdens de actie extra toezicht op veelgebruikte graffitilocaties. Zij kunnen zo nodig graffitispuiters aanspreken of bekeuren.

Schoonheidsgraad
Zowel voor als na de actie meet de gemeente de schoonheidsgraad van de wijk. Daarnaast wordt vooraf met mondelinge enquêtes een nulmeting gehouden. Hierin wordt onderzocht hoe bewoners de omgeving beleven en welke rol graffiti hierbij speelt. Achteraf wordt deze enquête herhaald en worden de resultaten vergeleken met de nulmeting.

Mini-symposium
Het officiële startsein voor de actie is een mini-symposium op woensdag 22 oktober. Wethouder Robert Giesberts, twee gevelreinigers en een graffitikunstenaar gaan in gesprek over de beleving van graffiti. Daarna spuit de wethouder samen met een graffitikunstenaar de slogan ’graffiti, mooi geweest’ op een bord bij het wijkinformatiepunt Overvecht aan de Gloriantdreef. Het bord blijft daar staan gedurende de actieperiode.