citisens – Maria

 

Maria woont midden in Breugel, één van de twee dorpen van de gemeente Son en Breugel. Ze is 75 jaar geleden geboren op de boerderij en mocht van haar vader kiezen of ze de boerderij over wilde nemen of wilde leren. Ze koos voor het laatste en deed een opleiding in de verpleging. Helaas moest ze stoppen met werken toen ze trouwde, “dat was zo in die tijd”. Ze kreeg met haar man Frans 3 kinderen die, eenmaal groot, ook in het dorp zijn blijven wonen. Na het overlijden van haar man is Maria weer gaan werken, in een bejaardenhuis, en heeft dat gedaan tot haar pensioen.

Nog steeds zorgt Maria graag voor anderen; als iemand kleding weg doet zorgt zij dat het terecht komt bij iemand die het nodig heeft. Ze heeft jarenlang een zieke buurman verzorgd omdat hij verder niemand had en elke dag brengt ze de kleding die haar zus versteld heeft terug naar de kledingzaken in het dorp.

We staan op het plein in het dorp, vanaf hier vertrekt Maria elke dag met de fiets en maakt ze vele kilometers langs haar hulp- en zorgadresjes.

De gemeente? Ze heeft er wel eens een briefje in de bus gedaan toen de bestrating kapot was maar verder heeft ze er nooit mee te maken.