Naar de overkant

RheLie

Voetveer | tussen Rhenen en Lienden | half mei – half september | maximaal 12 passagiers

Deze slideshow vereist JavaScript.

Teus en Toine zijn vandaag schipper en gastheer op de RheLie, de veerpont tussen Rhenen en Lienden. Sinds twee jaar is Teus, gepensioneerd huisarts, één van de 10 schippers op deze veerpont. Toine komt uit het ziekenhuismanagement en is 3 jaar geleden begonnen als gastheer op de RheLie. Vroeger heette dat kaartverkoper maar nu heet het gastheer want hij doet veel meer dan alleen maar kaartjes verkopen. Passagiers stellen vragen over de omgeving, willen wandel- of fietstips of maken gewoon een praatje. Maar ze vertellen ook van alles, soms zelfs best persoonlijke dingen. Je ontmoet veel verschillende mensen en de sfeer is altijd goed en ontspannen. Dat Teus en Toine op de RheLie varen is niet geheel toevallig, zij willen alleen op deze veerpont werken. Deze pont heeft namelijk een grote, gezellige kajuit met vooronder een keukentje, mét kookplaat. Daarbij vormen de 20 vrijwilligers, 10 schippers en 10 gastheren/vrouwen, een soort familie waarbij zonder dat het ooit afgesproken is iedereen wat extra’s doet; de een maakt schoon, de ander onderhoudt de motor en weer een ander verzorgt de catering. Er is in de keuken dus altijd koffie, thee, drinken, koek en soep. Het voelt aan boord niet als werk, maar meer als thuis. Zo komt bijvoorbeeld Yvonne, de vrouw van Teus, even langs om wat te drinken, gewoon voor de gezelligheid.

Deze 20 vrijwilligers zijn maar twee keer per jaar bij elkaar; bij de EHBO-cursus aan het begin van het seizoen en bij de BBQ aan het einde. Gedurende het seizoen, van april tot en met september, werken ze in verschillende samenstellingen, gemiddeld één keer per week.

Een eigen initiatief van de schippers van deze pont is dat kinderen hun ‘vaarbewijs’ kunnen halen. De kinderen mogen even in de kajuit samen met de schipper het stuur vasthouden en ontvangen dan hun diploma.

Soms komt er een passagier met een bijzonder verhaal; Toine vertelt dat er een keer een oude vrouw met een rollator aan boord kwam. Haar echtgenoot was schipper geweest en helaas overleden. De vrouw wilde zo graag nog een keer varen dus toen zijn ze voor één keer met een hele grote boog naar de overkant gevaren. Maar dat was echt een uitzondering.

 

de Fietsboot

Veerboot | lijndienst van Nieuwersluis naar Oud-Zuilen en weer terug | half mei – half september | maximaal 60 passagiers

Deze slideshow vereist JavaScript.

De Fietsboot vaart één keer per dag tussen Nieuwersluis en Oud-Zuilen en weer terug. Vandaag is Kobus de schipper en zijn Silvester en Koos ‘opstapper’, zo heet dat als je bij een boot mensen helpt met op- en afstappen. Deze boot komt uit noord-holland, is oorspronkelijk een koeienschuit uit begin vorige eeuw, en is 3 jaar geleden omgebouwd tot fietsboot.

De vrijwillige bemanning, zo’n 25 gepensioneerden en herintreders, weten heel veel over de Vecht en zijn omgeving en vertellen daar graag over. Ze kunnen vanaf de boot bijvoorbeeld goed aanwijzen waar Martine Bijl woont, wat de oudste boerderij langs de Vecht is en dat de kadeversteviging gemaakt is van ‘misbaksels’, mislukte dakpannen van de pannenfabriek.

Er stapt ook wel eens een hele groep vrouwen aan boord, dan hoef je meestal niets te vertellen want die praten alleen met elkaar.

Voor Kobus is dit het eerste seizoen als vrijwillige schipper op de fietsboot. Hij heeft veel ervaring omdat hij jarenlang als schipper op de Vecht heeft gevaren. Het is een prachtige rivier om over te varen maar daardoor in het seizoen ook druk met andere vaartuigen met onervaren mensen aan het roer. Zij weten vaak niet dat de maximum toegestane snelheid op de Vecht 6 km per uur is anders veroorzaak je teveel golfslag en bovendien ben je een gevaar voor zwemmende kinderen. Hij is zich ervan bewust dat de fietsboot een voorbeeldfunctie heeft dus dat betekent dat je niet te hard vaart en geen harde muziek draait. Dat krijg je dan ook meteen te horen van de omwonenden.